QR kód - Vonalkód és az okostelefonok
 A QR kód egy két dimenziós vonalkód, amely segítségével könnyen, és gyorsan tudod kamerás telefonoddal pl. weboldalak címét leolvasni a számítógép monitoráról , majd ott azt elmenteni.
Hasznos lehet, ha egy barátodnál, munkahelyen.... látsz egy számodra érdekes dolgot, de az arra mutató link igen hosszú. Problémás lenne kézzel leírni vagy otthon azt újra megtalálni, de egy QR kód olvasó programmal másodpercek alatt leolvashatjuk és menthetjük azt.
Qr kód olvasó program sok telefonba már előre telepítve van, de számtalan jobbnál jobb változatot le is tudunk tölteni. Android alapú telefonok esetén írd a Market keresőjébe a "QR" szót majd válassz egyet az így kilistázódó programok közül. A teljesség igénye nélkül néhány ilyen program:
1. Barcode Scanner
Az egyik legnépszerűbb vonalkód olvasó alkalmazás. A program használata igen egyszerű. Töltsük le a programot a Marketről, majd telepítsük. Telepítés után lépjünk be az alkalmazásba, fordítsuk el a készüléket majd a piros csík segítségével szkenneljük le a kívánt vonalkódot a monitorról, melynek hatására azonosításra kerül az információ.
 


2. QR Droid
Igen népszerű és sokoldalú program, mely többek között magyar nyelven is fellelhető az interneten.

3. Google Goggles
A Google Goggles egy a google által fejlesztett vizuális kereső alkalmazás amely számtalan funkciója mellett a QR kódok leolvasásában is remekel. Ha QR kódot találsz valahol, akkor tartsd a kamerát a vonalkód fölé és amennyiben a telefonnak sikerült beolvasnia a kódot, egy halk pittyenés után a képernyőre ki is írja az eredményt, pl.: behívja a kód mögötte lévő weboldalt, telefonszámot vagy szöveget.